Rookkanaal

Waar vuur is, is rook, dus een belangrijk aspect van de haard is het rookkanaal.

Het rookkanaal moet in de eerste plaats voldoen aan de TNO normen voor brandveiligheid (NEN 6062) en brandoverslag (NEN 6069), en aan de eisen van het Bouwbesluit art. 12:4 . De door ons gebruikte kanalen voldoen hier uiteraard aan.

 

 

Wij gebruiken dubbelwandige roestvrijstalen kanalen van hoogwaardig roestvaststaal van het merk Multysyst/ ThermoVast. Deze dubbelwandige schoorsteen heeft een kern van keramische isolatievulling en is in hoge mate trillingsbestendig. De isolatie biedt weerstand aan temperaturen tot 1275 ÂșC en is zelfs toereikend om bij schoorsteenbrand het doorslaan van de brand te voorkomen. Op de door ons gebruikte kanalen wordt, bij normaal gebruik en onderhoud, 30 jaar garantie gegeven op fabricagefouten. Thermovast voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, NPR’s en NEN normen, is tevens voorzien TNO / KOMO G14/00 / CE / MPA-NRW keur.
dubbelwandige pijp_small

 

zwarte pijp voor kachels_small

zwarte pijp, gebruikt voor houtkachels

Het rookkanaal moet op het dak zo dicht mogelijk bij de nok geplaatst worden (met uitzondering van concentrische gaskanalen). In sommige gemeenten dient men hiervoor een vergunning aan te vragen. Voor een rookkanaal aan de buitenzijde van de gevel dient men altijd bij de gemeente te informeren of een vergunning vereist is.

De door ons geplaatste kanalen worden op de 1e etage en zolder in principe altijd afgewerkt en met een omtimmering opgeleverd. Op de plaatsing van het kanaal geven wij 5 jaar garantie op constructiefouten, met uitzondering van schade van buitenaf, zoals stormschade.