Stoken op hout

 De hout gestookte haard

Dit is voor veel mensen toch het “echte”stoken, de geur van het hout en het steeds weer anders brandend knapperend haardvuur heeft iets magisch! Er zijn misschien ook wat nadelen, zo kost het wat meer tijd om het vuur brandend te krijgen, er is wat rommel van as en stookafval, en bij een open gestookte haard kan men niet zomaar weggaan zonder eerst de haard te doven. Om deze “nadelen”deels op te heffen, is een goed alternatief een gesloten houtkachel, deze heeft tevens een zeer hoog warmte rendement.

 

De open gestookte haard

hpim0030

Dit is de “traditionele”open haard, bestaande uit een stookgat, waarbij men op een stookvloer of in een vuurkorf met aslade stookt. Verder bestaat deze haard uit een vuurvaste mantel (inbouwunit of gemetseld), en een rookkap. De haard kan glad afgewerkt worden (gestuct) of er kan een natuurstenen schouw voor geplaatst worden. Het warmte rendement van dit type haard is laag, zo’n 10 tot 20 %, dus als hoofdverwarming niet geschikt

De gesloten houtkachel

Deze zijn er in inbouw- en inzethaarden, welke in vele modellen verkrijgbaar zijn. Ze kunnen in de muur worden ingebouwd of in een natuurstenen schouw. Er zijn ook inbouwhaarden die zowel open als gesloten gestookt kunnen worden d.m.v. een schuifdeur die omhoog of omlaag gezet kan worden. Tevens zijn er veel verschillende modellen “voorzet”houtkachels verkrijgbaar.

P1150881 P1170300

18 P1170499